De NSA richt zich op het ontsleutelen van internetverkeer en worstelt met de enorme hoeveelheid data die de organisatie opvangt. Dit blijkt uit het uitgelekte geheime budget van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Spionagechef James Clapper – de man die ‘onafhankelijk onderzoek’ moet doen naar afluisterprogramma PRISM – schrijft in een begeleidend memorandum waarin het budget gerechtvaardigd wordt, dat de inlichtingdiensten voor grote uitdagingen staan, onder meer met het oog op encryptie en Big Data.  "We onderzoeken ook baanbrekende crypto-analytische mogelijkheden om de cryptografie van tegenstanders te verslaan en internetverkeer te kunnen exploiteren." Om wat voor mogelijkheden het precies gaat staat niet in de documenten vermeld. 

De Washington Post schrijft  dat het budget van de inlichtingendiensten 52,6 miljard dollar bedraagt en dat daarvan 21% aan het Consolidated Cryptologic Program, de gezamenlijke cyberoperaties van de inlichtingendiensten, wordt uitgegeven, wat op zo'n 11 miljard dollar neerkomt.  Daarbij worstelt de inlichtingendienst die dit verkeer in de gaten houdt met een ‘data-overload’. Er wordt bijna 50 miljoen dollar uitgetrokken voor het beheersen van al deze Big Data.

In totaal zouden bijna 35.000 mensen aan het CCP werken. Het gaat naast werknemers van de NSA ook om codekrakers van de Amerikaanse luchtmacht, landmacht en marine.

Alles bij de bronnen; Webwereld & Security