De NSA blijkt in staat internetverkeer te injecteren met kwaadaardige software tijdens het surfen. Met mobiele kits zijn draadloze systemen tot op acht kilometer afstand aan te vallen. Dat stelt beveiligingsonderzoeker Jacob Appelbaum maandag tijdens een presentatie op het 30C3-congres in Hamburg en in Der Spiegel.

Hij baseert zich op geheime documenten van de NSA, afkomstig van Edward Snowden. De documenten beschrijven de systemen en apparatuur die de NSA inzet om internetverkeer in de gaten te houden en te beïnvloeden.

Via het een systeem met de naam Turmoil is het mogelijk om het internetverkeer van mensen te monitoren tijdens het surfen. Via het Turbine-systeem wordt het een bezochte website vervolgens 'nagemaakt' die malware serveert of het gedrag van gebruikers bijhoudt. Onder meer de site van Yahoo zou door de NSA worden gebruikt om gebruikers te treffen.

De NSA kan dit niet alleen op bekabelde netwerken, maar ook op draadloze netwerken. Daarvoor heeft de dienst mobiele sets, die netwerken tot op acht kilometer afstand kunnen aanvallen.

Via de in de documenten beschreven systemen FoxAcid en Quantum Copper is het mogelijk om internetverbindingen zo te resetten dat het feitelijk onmogelijk wordt om anonieme verbindingen op te zetten. Een ander systeem met de naam Quantum Insert maakt het mogelijk verbindingen te verstoren.  "Alles waarvan de Amerikaanse overheid zegt dat de Chinezen het doen, blijkt ze zelf ook te doen", stelt Appelbaum. Ten slotte blijkt ook dat er malware voor grote hoeveelheden hardware van computers en mobiele telefoons is ontwikkeld. Zo staat in de documenten expliciet dat alle iOS-apparaten kunnen worden geïnfecteerd met malware. 

Alles bij de bron; NU