De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft de massale opslag van gegevens over telefoongesprekken en sms'jes tijdelijk stopgezet. Het spionageprogramma zou een 'logistiek hoofdpijndossier' zijn geworden.

De leiding van de NSA ziet het programma niet meer zitten en raadt aan om ermee te stoppen, omdat het te weinig bruikbare data oplevert en omdat de opslag en het doorzoeken van al die gegevens lastig zou zijn. Het gaat vooral om telefoongegevens van Amerikanen.

De inlichtingendienst heeft afgelopen jaren in het openbaar beweerd dat de massale opslag van telefoongegevens noodzakelijk is voor de veiligheid, maar nu lijkt het erop dat veel mensen binnen de NSA daarover anders zijn gaan denken. Het is onbekend waardoor dat is gebeurd. De NSA slaat gegevens over telefoontjes op sinds de jaren na de aanslag in New York in 2001. Na 9/11 kregen de inlichtingendiensten veel meer bevoegdheden om af te luisteren.

De beslissing moet dit jaar nog vallen. Het programma voor het opslaan van telefoongegevens vervalt als het Amerikaanse Congres in december het niet heeft verlengd. Het opslaan van andere metadata stopte al eind 2015.

Alles bij de bron; Tweakers