De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA heeft in de periode 2006-2012 de Franse presidenten Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy en François Hollande bespioneerd. Dat schrijven Franse media dinsdag, op basis van gegevens die klokkenluiderswebsite WikiLeaks openbaar heeft gemaakt. Het tappen stopte in 2012. "Het gaat dan ook om het staartje van het ambtstermijn van Chirac, het gehele ambtstermijn van Sarkozy en alleen het begin van Hollande"

De documenten bevatten samenvattingen van gesprekken tussen Franse regeringsambtenaren over de wereldwijde financiële crisis, de toekomst van de Europese Unie en de relatie tussen de regering van Hollande en die van bondskanselier Merkel. Ook bevatten  de documenten de meest gedetailleerde en gevoelige informatie, zoals het mobiele nummer van de huidige president en mobiele nummers vermeld van verscheidene andere leden van het Elysée, het Franse presidentiële paleis.

De Amerikaans inlichtingendienst NSA luistert de Franse president François Hollande niet af. Dat heeft een woordvoerder van de NSA woensdag gezegd. ,,We nemen de communicatie van president Hollande niet onder de loep en zullen die niet onder loep nemen'', aldus de zegsman. Over het afluisteren van de voorgangers van Holland, Nicolas Sarkozy en Jacques Chirac repte hij niet.

Alles bij de bronnen; BNR, NHD & AutomGids