Het parlement in Nieuw-Zeeland heeft een wet aangenomen waarmee het mogelijk wordt om eigen burgers te bespioneren. De omstreden wet werd aangenomen met 61 stemmen voor en 59 tegen.

Tot nu toe mocht de geheime dienst eigen inwoners niet bespioneren. Afgelopen jaar werd duidelijk dat de GSBC toch telefoonlijnen en internetverkeer had afgetapt van Kim Dotcom. De internetondernemer heeft de Duitse nationaliteit, maar ook een verblijfsverguning. Aanvullend onderzoek leerde dat de geheime dienst de wet vaker had overtreden.  De regering besloot daarop om de bevoegdheden te verruimen. De GSBC mag in het vervolg eigen burgers bespioneren om overheidsinstanties, zoals de politie of de binnenlandse veiligheidsdienst, te helpen.

De oppositie stelt dat de nieuwe wetgeving omvangrijke afluisterprogramma's mogelijk maakt, daarbij verwijzend naar de NSA-onthullingen van de afgelopen weken. Nieuw-Zeeland werkt in het zogeheten Five Eyes-systeem nauw samen met de inlichtingendiensten in de VS, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Canada. Ook onder de bevolking van Nieuw-Zeeland zou veel weerstand zijn; drie kwart van hen zou 'bezorgd' zijn over de inmiddels aangenomen wet, zo zou blijken uit enquêtes.  Ook de New-Zealand Law Society, een belangenvereniging van advocaten, uitte kritiek. Velen vrezen voor het ontstaan van een politiestaat.

In de VS is inmiddels beroering ontstaan over berichtgeving van The Wall Street Journal dat de NSA circa 75 procent van het Amerikaanse internetverkeer aftapt. De NSA stelde dat het 'slechts' 1,6 procent van het internationale internetverkeer monitort. Daarnaast zou de NSA wel degelijk de inhoud van e-mails bekijken, inclusief berichten die Amerikanen naar elkaar sturen. Dat laatste is volgens de Amerikaanse wetgeving niet toegestaan zonder gerechtelijke toestemming.

Alles bij de bronnen; Tweakers & NOS [Thnx-2-Niek]