De Verenigde Staten luisteren nog steeds de communicatie van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu af zo meldt de Wall Street Journal. President Obama beloofde na de onthullingen rond het spionageprogramma van NSA twee jaar geleden om de spionage bij de Amerikaanse bondgenoten tot een minimum te beperken. Volgens Wall Street Journal waren er volgens de president echter "dwingende redenen in verband met de nationale veiligheid" die de voortzetting van het programma rechtvaardigen bij enkele leiders, onder wie Benjamin Netanyahu en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

Volgens de krant besloot de NSA twee jaar geleden om de afluistersystemen niet te deactiveren omdat het te veel werk zou kosten om deze weer op te starten als dat nodig zou zijn. Obama zou in de plaats daarvan bevolen hebben om de communicatiesystemen van bepaalde bondgenoten niet meer systematisch af te luisteren, terwijl anderen nog steeds van dichtbij zouden worden opgevolgd.

"Beslissen om Netanyahu niet meer af te luisteren? Natuurlijk gaan we dat niet doen", aldus een hoge verantwoordelijke in Wall Street Journal. Volgens de krant vreesde Washington dat Israël op zijn beurt de onderhandelingen tussen de VS en Iran over het Iraanse nucleaire programma zou afluisteren.

Alles bij de bron; deRedactie