De verontwaardiging over de activiteiten van de Nederlandse inlichtingendiensten is overtrokken. Dat betoogt de vertrekkende voorzitter van de toezichthouder voor de inlichtingendiensten (CTIVD) Bert van Delden in een vrijdag gepubliceerd interview met De Persdienst. 

De toezichthouder deed de afgelopen tijd onderzoek naar de activiteiten van de Nederlandse diensten. "NSA-achtige praktijken" kwam Van Delden daarbij niet tegen. Het afluisteren in Nederland valt wel mee, vertelt Van Delden. Diensten als de AIVD en MIVD zouden jaarlijks onderzoek doen naar "enkele honderden mensen", fors minder dan de politie. De mensen die worden onderzocht doen bij de toezichthouder zelden alarmbellen afgaan. 

Van Delden noemt het "noodzakelijk" dat de wet wordt aangepast om het aftappen van kabelgebonden internetgegevens mogelijk te maken. "Toen waren er nog geen Twitter of die 'Face-dingen'. We zetten als burgers heel veel van onszelf op internet en beginnen dan boos te roepen dat de veiligheidsdienst aan onze privacy zit."

Alles bij de bron; SecManagement