De Britse autoriteiten hebben The Guardian verschillende harde schijven met informatie van NSA-klokkenluider Edward Snowden laten vernietigen. Twee maanden geleden, net na de eerste onhullingen, werd hoofdredacteur Alan Rusbridger door de overheid benaderd. Een topambtenaar eiste dat alle informatie die Snowden had doorgespeeld werd teruggegeven of vernietigd.
Volgens hoofdredacteur Alan Rusbridger was er in de toon van de verzoeken een "impliciete dreiging" dat anderen binnen de overheid een strengere aanpak wilden. Een maand geleden werd Rusbridger weer gebeld met de boodschap dat "de pret voorbij was" en de overheid alle gegevens terug wilde of dat de krant die zou vernietigen. "Ik verklaarde dat als we aan het verzoek zouden voldoen, we niet meer over het onderwerp verslag konden doen", laat de hoofdredacteur weten. De ambtenaar stelde vervolgens dat de krant zijn "discussie" had gehad en er geen noodzaak meer was om over het onderwerp te schrijven.
Tijdens een van de ontmoetingen met de topambtenaar werden, in gezelschap van twee beveiligingsexpert van de Britse inlichtingendienst Government Communications Headquarters (GCHQ), verschillende harde schijven en een Macbook Pro met informatie vernietigd. Een symbolische actie, aangezien de informatie van Snowden zich op verschillende locaties in de wereld bevindt.
Rusbridger voorspelt een toekomst van "totale surveillance" waarbij het niet meer mogelijk voor journalisten zal worden om over misstanden van de overheid te schrijven.
Alles bij de bron; Security
Overigens was The Guardian al lang voorbereid op dit soort acties van de Britse overheid. Het meeste schrijfwerk naar aanleiding van de Snowden-rapporten gebeurt buiten Engeland, onder andere in Brazilië door Glenn Greenwald, de partner van de man die op Heathrow werd aangehouden. En het idee dat de brongegevens alleen in de kelder van de The Guardian opgeslagen lagen ... dat zal zelfs GCHQ zelf niet gedacht hebben.
Alles bij de bron; Automgids
Een maand geleden werd de toon harder, toen ik gebeld werd door iemand uit het hart van de regering die zei: 'Jullie hebben je lolletje gehad, nu willen we die spullen terug.' Er volgden nog meer bijeenkomsten met schimmige overheidsdienaren. Steeds was de eis: geef het Snowden-materiaal terug of vernietig het... en zo kwam het tot een van de meest bizarre momenten in de lange geschiedenis van de Guardian. In de kelder van de krant werden harde schijven vernietigd onder het toeziend oog van twee medewerkers van de inlichtingendienst GCHQ, die zich ervan vergewisten dat er niets meer te vinden was in de verwrongen hoop metaal wat de belangstelling kon opwekken van Chinese spionnen. 'We kunnen de zwarte helikopters afbellen', grapte een van de twee nog terwijl wij de restanten van een MacBook Pro bijeenveegden.
In het regeringscentrum waren ze tevreden, maar het voelde toch aan als een buitengewoon zinloos staaltje symboliek waaruit een totaal onbegrip van het digitale tijdperk sprak....
Het is nog niet zover, maar misschien duurt het niet lang meer voor het voor journalisten onmogelijk wordt om nog met vertrouwelijke bronnen te werken. De meeste rapportages - de meeste mensenlevens eigenlijk, in 2013 - laten te veel digitale vingerafdrukken achter. De collega's die afgeven op Snowden of vinden dat journalisten er maar op moeten vertrouwen dat de staat het het beste weet (in Groot-Brittannië zijn dat, vreemd genoeg, vaak journalisten ter rechterzijde) konden op een dag wel eens ruw wakker worden geschud. Op de dag dat hun verslaggeving, hun zaak, onder vuur komt te liggen. In ieder geval weten journalisten nu dat ze de transitruimten van Heathrow maar beter kunnen mijden.
Alles bij de bron; Volkskrant [Thnx-2-Niek]