De Britse inlichtingendienst heeft ergens in het Midden-Oosten een groot aftapcentrum staan waarmee het grote hoeveelheden e-mails, telefoongesprekken en internetverkeer voor westerse inlichtingendiensten verzamelt en verwerkt. Dat bericht de Britse krant The Independent. Het station zou in staat zijn om onderzeese glasvezelkabels die zich in de regio bevinden af te tappen.

De opgeslagen informatie wordt vervolgens verwerkt en naar de Britse inlichtingendienst Government Communications Headquarters (GCHQ) doorgestuurd en met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA gedeeld. Volgens de Britse overheid zou het station essentieel zijn in de oorlog tegen terrorisme en als waarschuwingssysteem voor potentiële aanvallen fungeren.

Het station zou met toestemming van de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken David Miliband zijn opgezet, met als doel om informatie dat via glasvezelkabels loopt op te slaan en te analyseren. Niet alleen als middel tegen terrorisme, maar ook om de "politieke intenties van buitenlandse mogendheden" te achterhalen.

Bron; Security