In Z-Talk Goossens zegt Luc Beirens, het hoofd van de dienst die computercriminaliteit onderzoekt bij de Federale Politie, dat hij best meer mogelijkheden krijgt om misdaad in de virtuele wereld beter aan te pakken. Professor Bart Preneel, een autoriteit op het vlak van informatiebeveiliging aan de KU Leuven is het niet met hem eens. 

Aanleiding voor het debat is de poging van de Liga voor mensenrechten om het dataretentiewet te laten vernietigen bij het Grondwettelijk Hof. Via die wet worden telecombedrijven en internetproviders verplicht om communicatiegegevens van klanten een jaar lang bij te houden. 

Preneel vindt het broodnodig dat de wet grondwettelijk wordt getoetst, aangezien er vooraf een soort vermoeden van schuld geldt voor elke burger. Bovendien kunnen dit soort van gegevens in verkeerde handen vallen, zegt hij. “Zo leende de Nederlandse overheid dit soort van data uit aan NSA.” 

Luc Beirens is er voorstander van om de wet nog uit te breiden. “Wij hebben onderzocht welke vragen wij kunnen beantwoorden van het federaal parket, waar zware misdaden worden behandeld. Omdat gegevens slechts een jaar worden bijgehouden, kunnen wij maar 66 procent van hun vragen beantwoorden. De rest niet meer. “ Bart Preneel merkt laconiek op: “Enkel in een politiestaat is het werk van de politie gemakkelijk.”

Vanaf zaterdagochtend om 11 uur via deze link

Alles bij de bron; Knack