'Burgerlijke vrijheden mogen niet geofferd worden op het altaar van de nationale veiligheid.' Deze woorden sprak Barack Obama afgelopen vrijdag tijdens zijn speech over de afluisterpraktijken van de NSA. Ook kwam er opmerkelijk privacynieuws uit eigen land. Je kunt de webcam op je computer maar beter afplakken. Dat adviseerde Lodewijk van Zwieten, landelijk officier van justitie Cybercrime.
Wat Obama en Van Zwieten gemeen hebben, is dat ze alle twee symptomen bestrijden zonder het daadwerkelijke probleem aan te kaarten. Ten eerste moet je Obama maar geloven als hij zegt geen leiders van bondgenoten meer af te luisteren. De Washington Post legde echt de vinger op de zere plek: ook onder de restricties van Obama mag er nog steeds wereldwijd data van burgers worden verzameld. De aanmaak van gigantische informatiebestanden gaat gewoon door.
En wat Van Zwieten betreft: een plakbandje over je webcam is natuurlijk geen oplossing voor het feit dat onbevoegden steeds makkelijker steeds meer informatie kunnen roven. De toekomst is aan 'the internet of things': alledaagse gebruiksvoorwerpen die met het internet zijn verbonden. Allemaal om het leven gemakkelijker en efficiënter te maken. Niet alleen thermostaten, maar ook brandmelders, koelkasten en lampen kunnen contact maken met het internet en zo door de gebruiker op afstand worden bestuurd en bekeken. Die techniek wordt steeds beter. Wanneer die techniek eenmaal betaalbaar en consumentfähig is, bestaat er een goede kans dat die massaal wordt aangeschaft onder het motto: 'Goh, wat handig, en bovendien ontzettend gaaf.'
Zo kunnen we over een paar jaar zomaar in een maatschappij leven waarin we ook binnenshuis overal worden gevolgd. Dat vereist een dichtgetimmerde wetgeving waarin de privacy van burgers wordt gegarandeerd. Maar tot nu toe worden we gesust met kleine aanpassingen, halfslachtige beperkingen die een druppel op een gloeiende plaat zijn. De massale informatieopslag van internetgegevens gaat gewoon door, en bedrijven worden er steeds beter in om alle losse informatiedeeltjes aan elkaar te koppelen.
Alles bij de bron; Volkskrant