De Duitse overheid heeft vorige maand een wet aangenomen die de politie de bevoegdheden geeft apparaten van verdachten af te kunnen luisteren, maar uit een gelekt intern rapport, dat nieuwssite Netzpolitik in handen kreeg, bleek de politie al maanden te werken aan de software voordat de wet werd aangenomen.

Uit het rapport blijkt verder dat de Duitse veiligheidsdienst de surveillance software Finspyheeft gekocht als een back-up mogelijkheid mocht de zelfgemaakte software, RCIS lekken of zelf gehackt worden. Ondertussen werkt de politie al sinds 2016 aan de opvolger van RCIS. Deze spionagesoftware kan Whatsapp- en Telegram-berichten tappen voordat deze het toestel verlaten, de software omzeilt hierbij de versleutelingscapaciteiten van de berichten-apps en leest de berichten rechtstreeks van het scherm.

Falk Garbsch, woordvoerder van de Chaos Computer Club, is hier niet blij mee en denkt dat de politie flinke druk heeft uitgeoefend om deze software legaal te kunnen gebruiken. "Het verkopen van staatshacktools als andere surveillance-methodes is een schaamteloze verdraaiing van de waarheid. Er wordt een arsenaal aan Trojans gebouwd alsof het al normaalste zaak van de wereld is om burgers te hacken."

Alles bij de bron; WebWereld