Uit nieuwe documenten die in handen zijn van het Duitse tijdschrift Der Spiegel blijkt dat de Duitse geheime diensten BND en de BFV ook gebruik maken van een NSA-spionagetool. Het gaat om het programma X-Keyscore. Het programma zou door de NSA samen met de Australische en Nieuw Zeelandse autoriteiten worden uitgevoerd en onder meer de nationaliteit van buitenlanders bepalen door hun taalgebruik in onderschepte e-mails te analyseren.

Der Spiegel zegt de documenten met de bewijzen te hebben gekregen van NSA-klokkenluider Edward Snowden. In de stukken wordt de BND omschreven als de meest actieve partner van de NSA op het gebied van informatieverzameling. Dat is opmerkelijk, omdat de Duitse bondskanselier Angela Merkel onlangs nog zware kritiek op de spionagepraktijken van de NSA uitte.

X-Keyscore maakt gebruik van de massale vergaring van metadata over online communicatie, zoals ip-adressen, maar ook zoektermen ingetypt in zoekmachines. Analisten van inlichtingendiensten kunnen ook 'ruwe data' die gedurende enkele dagen is verzameld achteraf beoordelen. In sommige gevallen gaat het ook om de inhoud van de communicatie.

Alles bij de bron; webwereld