China heeft een computersysteem van de Nederlandse krijgsmacht geïnfecteerd met geavanceerde spionagesoftware, meldt de MIVD dinsdag. Volgens de inlichtingendienst ging het om een 'losstaand computernetwerk' met minder dan vijftig gebruikers.

De Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) heeft een technisch rapport over de werkwijze van de Chinese staatshackers gepubliceerd op de website van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Dat gebeurt voor het eerst.

Het gaat om malware waarmee systemen van het bedrijf Fortinet aangevallen kunnen worden. Met dit systeem kunnen computergebruikers veilig en beschermd op afstand werken. Volgens de MIVD maakten de Chinezen gebruik van een bekende kwetsbaarheid in FortiGate-apparaten van Fortinet.

De MIVD waarschuwt al jaren voor spionage door China. "Het is belangrijk om dergelijke spionageactiviteiten aan China toe te wijzen. Zo verhogen we de internationale weerbaarheid tegen dit soort cyberspionage", zegt demissionair minister Kajsa Ollongren van Defensie.

Alles bij de bron; NU