De Belgische regering verplicht chatdiensten als WhatsApp toch niet om een backdoor in hun software te bouwen. Eerder werd een wetsvoorstel dat de omzeiling van eind-tot-eindversleuteling mogelijk maakt aangenomen, maar dat leidde tot veel kritiek.

Volgens de Belgische regering is het bij nader inzien "ter bevordering van de digitale veiligheid" uiteindelijk dus toch toegestaan om berichten te versleutelen zonder backdoor, zo detailleert De Standaard. De nieuwe wet die omzeiling van eind-tot-eindversleuteling achterwege laat kent wel enkele uitzonderingen. Zo moet de verplicht opgeslagen metadata, een oorspronkelijk onderdeel van dezelfde wet, voor wethandhavingsdiensten toegankelijk blijven. Ook mogen noodoproepen nooit versleuteld worden. Daarnaast kunnen overheidsdiensten via juridische procedures alsnog toestemming krijgen om met eindgebruikers mee te lezen of luisteren.

Daarmee heeft de Belgische overheid deels gehoor gegeven aan de kritieken van onder meer verschillende privacy-experts. Volgens critici zou de omstreden dataretentiewet eind-tot-eindversleuteling volgens ondermijnen. 

Alles bij de bron; Tweakers