Nederland krijgt wllicht een downloadverbod, en rechtszaken tegen ‘grootschalige’ downloaders. Groot is de ophef van het ene kamp, en groot is de bijval van het andere. Maar het is blufpoker.

Het downloadverbod is namelijk niet zo klip en klaar als het misschien lijkt. Maar komt dat er wel van? Vijf redenen waarom het bluf is.

  • Het is al gebleken dat het verbod neerkomt op een internetfilter. Die zwarte lijst wordt samengesteld op basis van websites die illegaal gekopieerde content aanbieden en die niet offline gewongen kunnen worden. Maar alleen enorm digibete mensen weten niet wie wat te doen als www.illegalebron.com het niet meer doet.
  • Onstopbare techniek, Sites offline halen of blokkeren, is niet hetzelfde als de uitgewisselde waren weghalen.
  • Technisch complex, al het internetverkeer controleren. Technisch is dat mogelijk, maar zeer complex. Isp’s, telecombedrijven en (binnen- en buitenlandse) contentaanbieders zitten daar niet bepaald op te wachten.
  • Schendt EU-wet, we hebben het niet alleen over EU-wetgeving voor auteursrechten maar ook over ‘isp-rechten’ en - belangrijker - burgerrechten. Dat zijn zaken als het recht op vrije communicatie en privacy. 
  • de definitieve bluf van het downloadverbod: de media-industrie zelf. Die rechthebbenden kunnen naar eigen zeggen niet investeren in nieuwe, innovatieve online-diensten. Hoe lang is wat voor downloadverbod houdbaar als het beoogde effect linksom (illegale sites blokkeren) en rechtsom (legale alternatieven bevorderen) niet wordt bereikt?

Lees alles bij de bron; webwereld