Als het aan de stichting Dfinity ligt, wordt het internet zoals we het kennen grondig vertimmerd. Door het hele netwerk om te vormen tot een grote computer die apps draait wil de organisatie de almacht van de gevestigde internetreuzen kraken.

Daarmee staat ze zeker niet alleen. In de voorbije jaren werden verschillende projecten opgestart om precies hetzelfde te doen. Een van de bekendste is Solid, een initiatief gesteund door Tim Berners-Lee, de uitvinder van het wereldwijde web. Samen met het Massachusetts Institute of Technology ging Berners-Lee op zoek naar een manier om persoonlijke data los te koppelen van applicaties. Solid wil daarbij zoveel mogelijk de zogeheten W3C-standaarden volgen die de werking van het web definiëren.

Dfinity streeft een veel radicalere heropbouw na, door het internet om te bouwen tot een gedistribueerde computer. Als dat bekend in de oren klinkt: het project bouwt inderdaad verder op het blockchaincomputerconcept dat door cryptomunt­bedrijf Ethereum werd bedacht.

Wat Dfinity wil is de totaalcontrole van de techgiganten over apps en data breken. Dit door het internet zelf te transformeren van een puur netwerk zonder meer tot een gedecentraliseerde omgeving waarop software draait. Dfinity spreekt zelf eenvoudigweg van de Internet Computer, of ook nog wel Software 2.0 en Cloud 3.0. Om dat alles in goede banen te leiden heeft Dfinity een nieuw internetprotocol ontworpen (ICP of Internet Computer Protocol), een bijbehorende programmeertaal (Motoko) en een soort besturingssysteem (NNS of Network Nervous System) dat alle beschikbare servers combineert tot een grote virtuele computer.

Interessante ideeën, maar of het internet zich op korte termijn gaat omvormen tot de Internet Computer is een andere vraag. Andere alternatieven, zoals het eerder vermelde Solid, bestaan al veel langer en zijn nog altijd niet klaar.Een aantal ideeën in dit concept doet ook denken aan het SAFE Network, dat gebouwd is op peer-to-peer-technologie en data verdeelt over de harde schijven van gebruikers, of het op BitTorrent gebaseerde InterPlanetary File System (IPFS). SAFE is na vijftien jaar nog niet afgewerkt. IPFS staat al iets verder en kent enkele toepassingen.

Alles bij de bron; EOS-Wetenschap


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha