Ten minste 78 procent van de Nederlandse gemeenten biedt volgens Publicroam gastgebruik bij wifinetwerken aan waarbij een gedeeld wachtwoord wordt gebruikt of waarbij geen wachtwoordeisen zijn. Forum Standaardisatie wil onderzoeken of verplichte beveiliging mogelijk is.

In ieder geval in 78 procent van de gemeenten is geen wachtwoord vereist voor zijn publieke gast-wifinetwerken of is daar een gedeeld wachtwoord voor gebruikt. Daarbij schreef het bedrijf 355 Nederlandse gemeenten aan, waarvan er 281 reageerden.

Slechts vijftien gemeenten, oftewel 5 procent, gaven aan een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord te verstrekken voor toegang tot publieke netwerken. Van 17 procent was onduidelijk hoe de toegang verliep. Publicroam beschouwt toegang zonder wachtwoord, via een portal, of met een gedeeld wachtwoord als onveilig en benadrukt dat inloggen met een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord veiliger is vanwege de wpa2-enterprise-beveiliging.

Publicroam is een bedrijf dat een dienst voor publiek toegankelijke wifi verkoopt door de authenticatie voor wifi-netwerken te delen, vergelijkbaar met eduroam voor studenten.

De aanleiding voor de inventarisatie was de intentie die Forum Standaardisatie, een adviescommissie voor open standaarden benoemd door het ministerie van Binnenlandse Zaken, om te onderzoeken of wpa2-enterprise voor openbaar wifi bij de overheid verplicht gesteld moeten worden. Daarvoor heeft Forum Standaardisatie een gesprek gehad met Stichting Privacy First en Publicroam. Wpa2-enterprise is al verplicht voor overheden, maar niet voor gastgebruik. "De huidige situatie bij veel gemeenten dwingt gebruikers van gastwifi om zélf veiligheidsmaatregelen te treffen. Dit is niet in lijn met het overheidsbeleid", aldus Publicroam.

Alles bij de bron; Tweakers


 


Abonneer je nu op onze wekelijkse nieuwsbrief!
captcha