Twee browsers springen er uit - in negatieve zin - in de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek naar de mogelijkheden voor de gebruiker om zich te beschermen tegen misbruik van persoonlijke gegevens: Microsoft Edge en Yandex, een browser ontwikkeld door de gelijknamige Russische zoekmachine.

Het onderzoek van de computerwetenschapper Doug Leith van het Trinity College Dublin spitste zich toe op de manier waarop browsers data verzenden. Hij lette daarbij op unique identifiers en details met betrekking tot ingevoerde URL's. Die kunnen gebruikt worden om de handelingen van gebruikers over langere periode te traceren. Leith legde zijn bevindingen vast in een wetenschappelijk artikel.

Een van de pijnpunten van Edge is volgens Leith dat Edge bij elk verzoek om een nieuwe webpagina de hardware UUID (de universally unique identifier van het apparaat) verstuurt naar Microsoft-server self.events.data.microsoft.com. Yandex doet iets vergelijkbaars maar dan met een gehashte UUID. Beide browsers sturen bovendien "persistent identifiers" mee met paginaverzoeken naar backend servers. 

Microsoft geeft in een reactie als commentaar dat gebruikers dit uit kunnen zetten. Ook zou de informatie niet gekoppeld worden aan de Microsoft-accounts van de betreffende gebruikers. 

Alles bij de bron; AGConnect