Het GroenLinks Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg wil weten welke Nederlandse organisaties Clearview AI, omstreden software voor gezichtsherkenning gebruiken. Uit een gelekte klantenlijst blijkt dat ook de Nederlandse overheid de omstreden software heeft gebruikt. De software maakt het mogelijk om gezichten op camerabeelden van personen te herkennen en te identificeren.

Buitenweg heeft hierover vragen gesteld aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie). Ze wil weten op welke locaties en in welke periode deze software is ingezet. Het Kamerlid vindt het gebruik van deze technologie onwenselijk in een democratische rechtsstaat. Ook wil ze het fijne weten van (financiële) afspraken die zijn gemaakt tussen Nederlandse (semi)publieke organisaties en Clearview AI.  

Clearview heeft miljarden foto’s van sociale media geschraapt. Onlangs onthulde The New York Times dat honderden politiediensten en andere instanties die de wet moeten handhaven het omstreden systeem gebruiken. Clearview beweerde eerst dat haar software uitsluitend wordt gebruikt voor het handhaven van de wet. Maar later bleek dat de app ook door privépersonen wordt gebruikt. Ook zei Clearview dat alleen Amerikaanse instanties toegang hadden tot de app en ook dat blijkt niet waar.

Alles bij de bron; Computable