Polishouders van CZ, Zilveren Kruis, Menzis en VGZ van wie de kinderen niet naar de tandarts gaan, kunnen een brief van hun verzekeraar verwachten. Hierin worden ouders erop gewezen dat mondzorg bij minderjarigen kosteloos is. Zo moeten gebitsproblemen en hoge kosten op latere leeftijd voorkomen worden.

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) plaatste eerder vraagtekens bij de maatregel. "Als je verzekeraar gaat kijken welke zorg je hebt gehad, en je gaat bellen als je iets niet hebt geconsumeerd, daar ben ik niet zo erg voor." maar de Autoriteit Persoonsgegevens liet daarop weten dat hij de privacyregels in dit geval 'te streng' interpreteerde.

In principe mag volgens de privacywet alles worden gedaan wat nodig is om dat contract netjes uit te voeren, meldt de woordvoerder. "Bij het contract hoort ook dat er een goed en open contact is tussen de contractpartners. 

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaf zorgverzekeraars eerder deze maand de definitieve toestemming om op basis van declaratiegegevens gericht te informeren.

Alles bij de bron; NU