Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag in de rechtbank van Den Haag tegen vier mannen celstraffen tot vier jaar cel geëist. Deze vier neven worden ervan verdacht identiteitsfraude te hebben gepleegd en met de gestolen identiteiten kopers op Marktplaats voor in totaal ruim 100.000 euro te hebben opgelicht.

De slachtoffers, soms nog kinderen die een telefoon, een Playstation of iets anders dachten te kopen, kwamen bedrogen uit: ze kregen het product nooit binnen. Als ze bij de daders verhaal wilden halen, kwamen ze terecht bij een oud slachtoffer van de oplichters. De identiteitsbewijzen die de slachtoffers hadden opgestuurd, werden gebruikt om andere mensen op te lichten. De mannen liepen tegen de lamp toen zij van een koper een kopie van het identiteitsbewijs van een politiemedewerker ontvingen en deze gingen misbruiken.

"Wat voor de verdachten waarschijnlijk een eenvoudige manier was om illegaal geld te verdienen, betekende voor veel mensen een financiële domper", zegt de officier van justitie. "Maar dat er vervolgens misbruik wordt gemaakt van je identiteit en je wordt benaderd door boze mensen die denken dat jij ze hebt opgelicht, is nog veel vervelender."

Alles bij de bron; NU