Duizenden Nederlanders worden bespioneerd door middel van zogenoemde stalkerware op hun smartphone, meldt RTL Nieuws donderdag op basis van cijfers van vijftien antivirusbedrijven. Deze vorm van malafide software kan bijvoorbeeld internetgedrag in de gaten houden, WhatsApp-gesprekken meelezen of de camera aanzetten.

Het aantal geregistreerde infecties lag vorig jaar op 6.500, maar vermoedelijk ligt het werkelijke aantal slachtoffers hoger. Stalkerware wordt volgens het nieuwsmedium vooral geïnstalleerd door (ex-)partners. De app wordt stiekem op de Android-smartphone van het apparaat gezet, waarna allerlei informatie wordt doorgestuurd. Omdat dit soort apps op iPhones niet is toegestaan, proberen daders toegang te krijgen tot het iCloud-account van het slachtoffer. 

Daarnaast is het mogelijk om op zowel een Android- als iOS-smartphone administratierechten te krijgen door middel van het zogenoemde rooten of jailbreaken. Op smartphones die op deze manier zijn gekraakt, is het makkelijker om stalkerware te installeren.

Alles bij de bron; NU