Persoonsgegevens van bijna 6,5 miljoen Israëlische stemmers waren toegankelijk via een politieke app. Likoed, de politieke partij van minister-president Netanyahu, uploadde de gegevens naar de app. Logingegevens voor de database stonden in de broncode van de site.

Het gaat om data van 6.453.254 Israëliërs, waaronder namen, identiteitskaartnummers, adressen, het geslacht en in sommige gevallen ook telefoonnummers en 'andere persoonlijke details'. Politieke partijen in Israël ontvangen dergelijke informatie voorafgaande aan verkiezingen. Partijen moeten de informatie goed beschermen en mogen de database niet reproduceren of aan derde partijen leveren. Na de verkiezingen moet de database verwijderd worden.

Volgens de Israëlische krant Haaretz hebben privacyvoorvechters al gewaarschuwd voor het gebruik van de applicatie. Publicaties TheMarker en Ha’ayin Hashivi’it maakten eerder al bekend dat de app het mogelijk maakt om databases aan te leggen die in strijd zijn met de privacywetgeving. De app vraagt gebruikers om aanvullende details te geven bij de namen van bekenden en vrienden die mogelijk op Likoed stemmen. Haaretz schrijft dat Likoed in het verleden betrokken is geweest bij meerdere privacyschandalen. Zo is de database van mensen die op de partij stemmen, al meerdere keren uitgelekt via internet. Dit keer gaat het om alle stemgerechtigden in het land.

Alles bij de bron; Tweakers