Het toepassen van gezichtsherkenning door bedrijven en de gevolgen die dit voor burgers kan hebben blijft D66 bezighouden. Opnieuw moet minister Dekker voor Rechtsbescherming namelijk opheldering geven over een Jumbofiliaal dat gezichten van klanten scant. Daarnaast zijn er ook vragen gesteld over het scrapen van online foto's en het gebruik daarvan door gezichtsherkenningstoepassingen...

...D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil duidelijkheid of bedrijven foto's van Nederlanders van het internet mogen 'scrapen' en gebruiken in een gezichtsherkenningstoepassing. Aanleiding voor de vraag is een artikel van The New York Times over het bedrijf Clearview dat foto's van Facebook en miljoenen andere websites haalt en gebruikt voor gezichtsherkenning. Clearview biedt diensten aan de FBI en andere opsporingsdiensten.

"Acht u het aannemelijk dat het bedrijf Clearview ook foto’s van Nederlanders heeft opgeslagen? Zo ja, welke stappen worden er genomen door de overheid, de Europese Unie of door toezichthouders om ervoor te zorgen dat die foto’s gedeletet worden? Welke stappen kunnen mensen zelf nemen om ervoor te zorgen dat die foto’s gedeletet worden", vraagt Verhoeven. Ook moet de minister laten weten of Nederlandse opsporings- en inlichtingendiensten met Clearview samenwerken. Dekker heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Alles bij de bron; Security