Bijna alle nieuwe smartphones hebben vandaag een ingebouwde vingerafdrukscanner en/of gezichtsherkenning. Ook nieuwe laptops hebben steeds vaker deze beide biometrische opties. Met een simpele scan van je vinger of gezicht ben je in een vingerknip ingelogd en heb je toegang tot je persoonlijke bestanden. Hoe veilig biometrische opties zijn tegenover een wachtwoord hangt af van verschillende factoren. De discussie over wat nu precies veilig is, blijft daarom nog steeds voortduren en lijkt nooit tot een einde te komen.

Dan is er nog een andere kwestie, namelijk contactloos betalen. Voor bedragen onder de 25 euro kan je je bankkaart tegen de betaalautomaat houden om een betaling uit te voeren. Je pincode is dus niet meer nodig. Als iemand anders aan de haal gaat met je bankkaart en een paar contactloze aankopen doet, dan kan je al snel honderden euro’s armer zijn. Toch ondersteunen alle nieuwe bankkaarten contactloos betalen. Voor sommigen kan het leven maar niet snel genoeg gaan en is elke seconde kostbaar. De balans tussen snelheid en veiligheid lijkt meer en meer naar de snelheidskant te kantelen en dat is problematisch.

Biometrie: doe het goed of doe het niet. De kwestie van biometrie is in mijn ogen heel makkelijk. Je doet het goed of je doet het niet. Vingerafdrukscanners zijn dan nog vaak de veiligste biometrische optie. Bij gezichtsherkenning gaat het namelijk makkelijker is. Als iemand je smartphone pakt, je gezicht scant en dan wegrent, heeft die persoon ook toegang tot heel je smartphone en alle apps waar je bent ingelogd. Mijn smartphone is nog nooit gestolen, maar toen een vriend mijn smartphone pakte en hem ontgrendelde door hem op mijn gezicht te richten, besefte ik plots hoe onveilig gezichtsherkenning kan zijn.

Contactloos betalen, een vergiftigd geschenk. Biometrie kan je nog verdedigen door te zeggen dat het op een bepaalde manier veiliger is dan een pincode, maar contactloos betalen is niets meer dan een snellere manier om onze boodschappen mee naar huis te nemen. Als je een nieuwe bankkaart krijgt, dan kan je er ook meteen contactloos mee betalen. Wat mij betreft, mogen banken bij het sturen van een nieuwe kaart je minstens de mogelijkheid geven om een kaart te kiezen die contactloos betalen niet ondersteunt. Contactloos is sneller, maar ongelooflijk onveilig en dat zal altijd zo blijven.

Alles bij de bron; TechPulse