Consumentenorganisatie Test-Aankoop onderzocht 14 voedings- en gezondheidsapps en ging na in hoeverre zij de Algemene verordening Gegevensbescherming (AVG of GDPR) respecteren. Het verdict? Op één app na, delen alle geteste apps gegevens met derde partijen. In bijna alle gevallen gaat het om persoonlijke gegevens en soms zelfs heel gevoelige gezondheidsgegevens. 

Slechts één enkele app, de gezondheidsapp van Apple, stuurt geen gegevens door naar derden.  Daarnaast is er, met uitzondering van Apple, Yazio, SmartWithFood (op Android) en SkinVision (op iOS), geen enkele app waarvan de privacyverklaring volledig in overeenstemming is met de door onze organisatie waargenomen datatransmissies. 

Migraine Buddy, een app waarmee je een migrainedagboek kan bijhouden, en Sleep Cycle, een app waarmee je de kwaliteit van je slaap kan meten, scoren qua privacy het slechtst: niet enkel versturen ze persoonlijke gegevens zoals e-mailadres, naam  of geslacht naar derden, maar geldt dat ook voor gevoelige gezondheidsgegevens, gelinkt aan het app-gebruik. Sleep Cycle gaat bovendien nog een stapje verder door de informatie niet zelf te verzamelen, maar ze direct door te sturen naar derden.

Alles bij de bron; Gondola