In India wordt biometrische identificatie al langer op zeer grote schaal gebruikt. De veelal arme bevolking beschikt niet over papieren en om bijvoorbeeld zorg en onderwijs te kunnen bieden, is dan een andere manier nodig om mensen hun identiteit te kunnen laten verifiëren. Wie niet meewerkt, mag geen stem uitbrengen. Wie om technische redenen niet herkend wordt, wordt op een andere manier nagetrokken, waarna alsnog gestemd mag worden.

De regering belooft dat de gegevens alleen gebruikt worden om verkiezingsfraude tegen te gaan, maar privacyspecialisten hebben daar hun bedenkingen over.

In het hele land worden namelijk camera’s met gezichtsherkenning geïnstalleerd, waarmee lucht- en treinreizigers, maar ook bezoekers van cafés worden vastgelegd. Via het verkiezingensysteem zouden ‘overtreders’ of tegenstanders van de regering makkelijk opgespoord kunnen worden. Zo werd ook al misbruik gemaakt van een systeem dat bedoeld is voor het opsporen van vermiste kinderen. De politie legde hiermee gezichten vast van bezoekers aan een bijeenkomst van premier Narendra Modi.

Alles bij de bron; Beveilnieuws