Volgens de New York Times werkt hij: Clearview, de app die bij foto’s van willekeurige voorbijgangers, of mensen die je ziet in het cafe of op je werk, de bijbehorende gegevens zoekt, door de gezichten te koppelen aan de gezichten van hun social media-account.

Je neemt een foto van een persoon, uploadt deze en krijgt openbare foto’s van die persoon te zien, samen met links naar waar die foto’s verschenen. Het systeem – waarvan de ruggengraat een database is van meer dan drie miljard afbeeldingen die Clearview beweert van Facebook, YouTube, Venmo en miljoenen andere websites te hebben – gaat veel verder dan alles wat er op dit punt was.

De computercode die aan de app ten grondslag ligt is gecontroleerd door technici van The New York Times. Die zagen dat je de app kunt gebruiken met een augmented-reality-bril; gebruikers kunnen mogelijk elke persoon identificeren die ze zien. 

Je kunt je als gewoon mens niet aanmelden voor de app, gemaakt door een startup van Hoan Ton-That. Je moet actief zijn bij politie. 600 politiekorpsen zijn het afgelopen jaar begonnen Clearview te gebruiken. Maar het is uiteraard een kwestie van tijd voor de app, of eentje die hetzelfde kan, wél beschikbaar is.

Alles bij de bron; WelingelichteKringen