Klanten van Carrefour zullen in België met een vingerafdruk kunnen betalen. De supermarktketen zet door met de plannen. Eerder al deed Carrefour testen met het linken van klantenkaarten aan vingerafdrukken. Nu zullen testen volgen met betalingen via een vingerafdruk. Er zal een eenmalige registratie van de vingerafdrukken nodig zijn, en dus een link met een bankrekening. 

De plannen van Carrefour lokten eerder al vragen uit van de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit, de privacywaakhond in ons land. De Gegevensbeschermingsautoriteit is vooral bezorgd omdat het om biometrische gegevens gaat die Carrefour wil ophalen. ‘Dat zijn gegevens die je niet kunt veranderen. Een paswoord kan je wijzigen, een vingerafdruk niet. Wat gebeurt als ingebroken wordt in zo’n databank?’ De privacywaakhond vraagt zich dan ook af wat de meerwaarde is van betalen met vingerafdrukken, als er al zoveel betaalmethodes bestaan.

Een formeel dossier of inspectie loopt nog niet, maar dreigt nu wel. Carrefour riskeert sancties, een verplichting om de verwerking van de vingerafdrukken stop te zetten en zelfs een miljoenenboete.

Carrefour verwacht geen problemen en behoudt het vertrouwen. ‘Het is logisch dat er een onderzoek komt. De privacywaakhond moet zijn werk doen. Maar we verwachten geen problemen. Dit gaat om Europese wetgeving.’

Alles bij de bron; deStandaard