Justitie in Brabant wil via opsporingsprogramma’s op TV namen en foto’s van criminelen openbaar maken in de hoop tips te krijgen die leiden naar hun vermogen. Het gaat hier om veroordeelden, zo maakt het AD bekend.

Volgens officier van justitie John van Eekelen kan je criminelen het hards in de portemonnee raken. Daarnaast zou de aanpak een wassen neus zijn als de criminelen veroordeeld worden tot het terug betalen van geld en dat vervolgens niet doen. Hij vindt het niet te ver gaan om criminelen met naam en foto in de openbaarheid te brengen. Het gaat volgens hem niet om personen die een paar duizend euro schuldig zijn.

Het kan ook gaan om spullen van verdachten die nog niet veroordeeld zijn. Die komen niet met naam en foto op TV. 

Sommige advocaten vinden het een slecht plan. Justitie heeft volgens hen al voldoende andere middelen om te achterhalen waar criminelen hun geld hebben weggestopt. Zo kunnen criminelen drie jaar worden opgesloten als zij weigeren te vertellen waar zij hun crimineel verkregen geld bewaren. Ook wetenschappers zijn kritisch. Zij willen niet dat het publiek als makkelijk en goedkoop opsporingsmiddel wordt ingezet als dat niet echt nodig is om de veiligheid van de samenleving te waarborgen.

Alles bij de bron; BeveilNieuws [thnx-2-Luc]