De details zijn elke keer weer anders, maar onderzoekers en hackers treffen regelmatig gevoelige data aan in databases die onbeveiligd en openbaar zijn. Hoe kan dat eigenlijk? Waarom zijn er zoveel databases zo gemakkelijk in te zien?

Dat een server of database openbaar is, betekent eigenlijk alleen: deze is in te zien vanaf het open internet waar iedereen bij kan als je het adres hebt en de juiste inloggegevens.

Heeft een bedrijf geen wachtwoord of andere inlogbeveiliging toegevoegd? Dan spreken we van een onbeveiligde database. Een onbeveiligde database hoeft niet eens gehackt te worden, de gelukkige vinder loopt zo naar binnen... ...Het vinden van openbare databases is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Er zijn zelfs gespecialiseerde zoekmachines die bepaalde databases voor je kunnen doorzoeken...

De FBI heeft overigens een creatieve nieuwe manier bedacht om misbruik van databases tegen te gaan: de federale politiedienst adviseert bedrijven om nepdata op de servers te plaatsen. De bedoeling? Hackers verwarren, aldus Ars Technica.

Dit soort technieken zullen de komende tijd alleen nog maar belangrijker worden. Het aantal datalekken nam in de eerste drie kwartalen van 2019 met 33 procent toe ten opzichte van dezelfde periode in het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van Risk Based Security. Van de 7,9 miljard stuks data die gestolen werden, was circa 6 miljard te wijten aan "slecht ingestelde databases, backups en diensten".

Alles bij de bron; NU