Afgelopen zomer werden er identiteitscontroles ingevoerd aan vier LAGO-zwembaden. Ze kwamen er na meldingen van vandalisme, ongepast en zelfs grensoverschrijdend gedrag. 

Volgens de directie slaan de controles aan, en zijn er amper nog meldingen van overlast. "We merken dat er in het najaar nog nauwelijks meldingen zijn binnengekomen. Bezoekers geven ook aan zich veiliger te voelen en ook het personeel ziet de effecten van de maatregel. Het was de bedoeling om amokmakers een halt toe te roepen en het lijkt er nu ook echt op dat ze zich koest houden", aldus LAGO-directeur Dieter Thielemans.

"Het is voor ons een investering en we moesten ook helemaal in orde zijn met de privacywetgeving. Uiteindelijk hebben we er geen spijt van, de maatregel werkt." Jongeren die toch nog problemen veroorzaken kunnen op een zwarte lijst terecht komen. Die mogen het zwembad dan drie maanden niet in. "We merken ook daar dat er nog amper mensen op de lijst staan, het afschrikmiddel lijkt dus te werken." Hoe lang de controles van kracht blijven is niet duidelijk.

Alles bij de bron; VRT