In een filiaal van supermarktketen Jumbo in Alphen aan den Rijn hangen tientallen camera's die de gezichten van alle klanten scannen. Is iemand in het verleden weleens betrapt op diefstal, dan wordt die zonder pardon de winkel uitgezet. Voor de veiligheid van medewerkers en andere klanten, zegt de winkeleigenaar, maar privacyorganisatie Bits of Freedom is niet enthousiast.

De eigenaar van de supermarkt in Alphen aan den Rijn vertelde eerder aan Security.nl dat er een intern alarm afgaat, als een eerder betrapte dief de winkel binnenloopt.

"Voor mij is de belangrijkste vraag: in wat voor samenleving willen we leven?", zegt privacywoordvoerster Lotte Houwing van Bits of Freedom. Die organisatie is tegen het gebruik van dergelijke technologie. "Deze surveillancesystemen maken gebruik van biometrische gegevens. Het opslaan en verwerken van zulke gegevens brengt risico's met zich mee. Om gezichten te herkennen, zul je ze ergens moeten opslaan. Er bestaat dus een databank met allerlei gezichten en identiteiten daaraan gelinkt. Dat zijn heel persoonlijke gegevens waarvan je niet wil dat die op straat belanden. Je hebt maar één gezicht."

Voor klanten van Jumbo - ook onschuldige klanten, die niets te verbergen hebben - is volstrekt onduidelijk bij wie deze gegevens terechtkomen. Zij hebben geen enkele controle over wat er met hun gegevens gebeurt, zegt Bits of Freedom. "De gezichten van klanten worden gereduceerd tot barcodes die bij binnenkomst worden gescand, je wilt niet dat die gegevens op straat komen te liggen, omdat een databank niet goed wordt beveiligd."

Het toepassen van gezichtsherkenning is geen beleid van Jumbo, zegt een woordvoerster. Volgens Jumbo heeft de ondernemer op eigen initiatief gehandeld 'om een zo veilig mogelijk winkelomgeving voor klanten en medewerkers te realiseren'.  Wel laat ze nog weten dat deze winkel in 2018 een prijs heeft gewonnen voor de veiligheidsmaatregelen. Die prijs werd uitgereikt door het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid.

Alles bij de bron; RTLZ