Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid brengt van 3 tot 6 december een werkbezoek aan Washington D.C. en zal daar onder andere encryptie bespreken. Begin oktober liet de minister weten dat hij de zorgen begrijpt van zijn Amerikaanse collega William Barr over het plan van Facebook om end-to-end-encryptie uit te rollen.

De Amerikaanse, Britse en Australische overheid stuurden Facebook ook een open brief waarin werd gevraagd om de berichtendiensten van het sociale netwerk niet van end-to-end-encryptie te voorzien. Dit zou het opsporen en vervolgen van criminelen lastiger maken, aldus de autoriteiten. Grapperhaus zegt die zorgen "heel terecht" te vinden.

Tijdens het bezoek aan Washington D.C. heeft Grapperhaus onder andere gesprekken met de Amerikaanse minister van Justitie en met de waarnemend minister van Binnenlandse Veiligheid. Tevens verzorgt de minister een lezing aan de Center for Strategic and International Studies (CSIS) met als thema "Global Partnerships to Combat Cybercrime & the Challenge of Going Dark".

De term "Going Dark" is door Amerikaanse autoriteiten bedacht om aan te geven dat ze geen toegang tot versleutelde data kunnen krijgen. Onderzoekers van de Universiteit van Harvard stelden juist dat encryptie politie helemaal niet in het donker houdt. En vorig jaar liet beveiligingsexpert Bruce Schneier het volgende over de term weten: "Going dark is een marketingterm voor een FBI-verhaal dat encryptie het onmogelijk maakt voor de FBI om misdrijven op te lossen. Het is eigenlijk propaganda en heeft weinig overeenkomst met de werkelijkheid. Zoals we keer op keer zien is encryptie geen belemmering voor politie."

Alles bij de bron; Security