Google, minister Dekker voor Rechtsbescherming en de Nederlandse dataverzamelaar Coosto zijn genomineerd voor de publieksprijs van de Big Brother Awards 2019. Dat meldt burgerrechtenbeweging Bits of Freedom, dat de prijs voor de grootste privacy­schender van Nederland elk jaar organiseert.

Volgens Bits of Freedom werd Google bovengemiddeld vaak genomineerd. Het techbedrijf kreeg de nominatie onder andere voor het gebrek aan transparantie over het mee­luisteren met gesprekken die opgenomen zijn met hun Google Home-apparaten en de Google Assistent-app op mobiele telefoons. Ook het feit dat Google overal op het internet aanwezig is zien internetgebruikers als probleem.

Minister Dekker dankte zijn nominatie aan onderzoek om betaalprofielen van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) breder in te zetten. Het CJIB gebruikt deze profielen om een "(kosten)effectieve en maatschappelijk verantwoorde incassostrategie te kunnen voeren". Dekker wilde onderzoeken of de profielen breder inzetbaar zijn. De onderzoekers stellen dat intensievere gegevensuitwisseling tussen inningsinstanties essentieel is om betaalprofielen effectiever in te kunnen zetten.

Coosto werd genomineerd omdat het openbare posts en reacties op onder meer Twitter, Instagram en YouTube bewaart. Het bedrijf zou tien jaar terug kunnen kijken, ook als de oorspronkelijke bron is verwijderd. De meeste indieners hekelden het gebruik van Coosto's diensten door de overheid. "Coosto is hofleverancier van social media­monitoring aan onze overheid", aldus Bits of Freedom.

Internetgebruikers kunnen nu via bigbrotherawards.nl hun stem op Google, Dekker of Coosto uitbrengen. Tijdens de award uitreiking, die op 29 november in TivoliVredenburg in Utrecht plaatsvindt, zal er naast een Publieksprijs ook een Expertprijs worden uitgereikt, gebaseerd op input van experts.

Alles bij de bron; Security