Een kerkenraad mag in het kerkblad namen publiceren van leden die met het bestuur overhoop liggen. Als deze namen eerder al bij de kerkgemeenschap bekend zijn geworden, is daar geen specifieke toestemming voor nodig, blijkt uit een uitspraak van de Autoriteit Persoonsgegevens.

De kerkenraad van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt (GKv) in Dordrecht publiceerde in 2018 in het kerkenblad en in brieven aan de kerkelijke gemeenschap over een intern conflict tussen het bestuur en ook de namen van de betrokken kerkleden. Dat gebeurde nadat deze leden aan de hele kerkgemeente kenbaar hadden gemaakt bij het conflict betrokken te zijn, maar zonder dat zij het kerkbestuur toestemming hadden gegeven om dat te herhalen.

Volgens de initiatiefnemer van het platform waarop de twee leden het conflict uiteenzetten, schond de GKv Dordrecht daarmee hun privacy. De AP gaat daar niet in mee. Het belang van de kerkenraad om de gemeenschap te informeren weegt in dit geval zwaarder dan de privacy van de betrokkenen, aldus de toezichthouder.

Alles bij de bron; NU