Het Europese identificatiesysteem eIDAS (electronic Identification, Authentication and trust Services) bevatte een lek waardoor hackers zich bij een officiële transactie voor konden doen als iedere EU-burger of een Europees bedrijf. Het lek is inmiddels gedicht met een patch. 

Simpel gezegd zorgt het systeem ervoor dat burgers en bedrijven eenvoudiger kunnen praten met instellingen binnen de Europese Unie, doordat ze zich online kunnen identificeren.

Om dat mogelijk te maken, worden digitale handtekeningen en transacties geverifieerd tegen officiële databases, die in ieder EU-land staan. Die databases bevatten alle transacties, ongeacht waar deze in eerste instantie hebben plaatsgevonden. Dat systeem bleek dus een lek te bevatten, ontdekten beveiligingsonderzoekers van SEC Consult. 

Het probleem bevond zich binnen eIDAS-Node, het officiële softwarepakket dat overheidsorganisaties op hun servers draaien om eIDAS-transacties met hun privédatabases te ondersteunen. De problemen zijn inmiddels door de Europese Commissie opgelost. Vandaag wordt een patch uitgerold naar de lidstaten, samen met het dringende advies om het systeem zo snel mogelijk te updaten. 

Alles bij de bron; AGConnect