De website van het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) ging deze week uit de lucht nadat bekend was geworden dat er een datalek is. Wel kunnen nog telefonisch klachten worden doorgegeven over het vliegverkeer.

„Door een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens is bekend geworden dat de beveiliging van de klachtendatabase van Schiphol niet op orde is. De bewonersdelegatie is daarvan zeer geschrokken, zij mocht ervan uitgaan dat Schiphol zorgvuldig zou omgaan met persoonlijke gegevens van klagers”, laat voorzitter Matt Poelmans weten.

De gegevens van "bijna 60.000" mensen die via het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) een klacht hebben ingediend, waren inzichtelijk via een lek in de website van het klachtenloket, bevestigt een woordvoerder vrijdag na eerdere berichtgeving door de actiegroep SchipholWatch. Afhankelijk van de situatie zijn namen, adressen, e-mailadressen, telefoonnummers en wachtwoorden van klagers gelekt. 

De bewonersdelegatie grijpt het datalek aan om te pleiten voor een andere manier van klachtenafhandeling. „Behalve dat het kennelijk schort aan beveiliging is de kritiek dat er te weinig wordt gedaan met deze gegevens. Het blijft beperkt tot registratie van klachten, zonder dat er voldoende wordt gedaan om de oorzaken weg te nemen. Nu het klachtensysteem opnieuw moet worden opgezet, eisen wij dat de klachtenprocedure wordt gemoderniseerd en er serieus werk wordt gemaakt van die informatie”, eist Poelmans.

Schiphol laat in een reactie weten dat BAS dan wel is opgezet door de luchthaven en de luchtverkeersleiding, maar dat het meldpunt onafhankelijk is. Zij registreren alle klachten en maken eigen rapportages. 

Alles bij de bron; Gooi & Eemlander & NU [bron update]