De website van een Nederlandse vermogensbeheerder is lek. Nobel Vermogensbeheer, dat particulieren en ondernemingen bedient die minstens 100.000 euro kunnen beleggen, heeft informatie op internet staan die niet voor de buitenwereld is bedoeld. Zo was op de website een persoonlijke brief aan een klant te lezen. Nobel beheert 260 miljoen euro en werd twee jaar geleden genomineerd als beste vermogensbeheerder van het land.

De brief is gericht aan een winkelier die zijn zaak heeft gesloten en voorbereidingen treft voor zijn pensioen. ‘Persoonlijk’ staat erboven en de ondertekening is van directeur Suzanne Band en een vermogensbeheerder van Nobel. De brief schetst de vermogenspositie van de winkelier en noemt allerlei bedragen. Bijvoorbeeld over de hypotheken van de winkelier zelf en een van zijn kinderen. De brief stond tot gisteren in een map die publiek toegankelijk is en door Google te vinden is.

Ook stond er per abuis een handleiding online waarin Nobel de IT-procedures en de gebruikte computersystemen beschrijft. Deze procedures moeten het risico beheersen “dat dataverlies ontstaat vanwege falende of gebrekkige procedures en systemen in combinatie met tekortschietende interne controles.” Dit document is voor intern gebruik...

...in allerlei mappen zijn computerbestanden zichtbaar, onder meer met een verouderde softwarebibliotheek genaamd ‘PHPExcel’. De ontwikkelaars ervan ontraden al twee jaar om het nog te gebruiken. Opgeteld wijzen deze voorbeelden op een slordige en riskante manier van werken. Nobel heeft de Autoriteit Persoonsgegevens en de Autoriteit Financiële Markten op de hoogte gesteld. Ook heeft Nobel contact gezocht met de klant en de brief verwijderd.

Alles bij de bron; Trouw