De Belgische overheid start in 25 gemeenten met de registratie van vingerafdrukken op de identiteitskaart. Privacyorganisaties en computerspecialisten blijven zich verzetten uit vrees voor misbruik. 

Het plan voor het registreren van vingerafdrukken op de Belgische identiteitskaarten komt nog van gewezen minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Na de verschillende terreuraanslagen in Europa kwam aan het licht dat de daders zich gemakkelijk konden verplaatsen door document- en identiteitsfraude te plegen. Vingerafdrukken van de houder van een identiteitskaart registreren, moest dat tegengaan.

ID BE

Maar Jambons voorstel was erg omstreden. Privacyexperts uitten forse kritiek. Als klap op de vuurpijl concludeerde een onderzoek van de KU Leuven naar de technologie die de overheid daarvoor zou gebruiken, dat de maatregel “onduidelijk, overbodig, disproportioneel en ook bijzonder risicovol” was. Zo vreesden de onderzoekers dat onbevoegden de vingerafdrukken van de identiteitskaart zouden kunnen halen. “Een gekraakt paswoord kan je wijzigen, je eigen vingerafdrukken niet.”

Die opmerkingen konden Jambons opvolger Pieter De Crem echter niet tegenhouden. Volgens De Crem speelt België geen cavalier seul: Europa besliste enkele maanden geleden dat de lidstaten verplicht worden om vanaf 2021 de identiteitskaarten te voorzien van vingerafdrukken. Voor paspoorten bestaat die verplichting al langer.

Privacyexperts blijven zich niettemin verzetten. Zij hebben het over onzinnige en onnuttige “veiligheidswaanzin” en het creëren van een “surveillance-maatschappij”. Ze hoopten dat De Crem het project on hold zou zetten. Want na verschillende klachten moet zowel het Grondwettelijk Hof als de Raad van State zich nog finaal over dit dossier uitspreken.

Alles bij de bron; Nieuwsblad [thnx-2-Luc]