Amazon laat sommige medewerkers luisteren naar opgenomen commando's van gebruikers, om de software van virtuele assistent Alexa te verbeteren. De werknemers transcriberen deze audiofragmenten.

Meestal luistert spraakherkenningssoftware van Amazon naar wat mensen zeggen tegen hun Echo, maar soms wordt die data doorgestuurd naar andere mensen. Een internationaal team van enkele duizenden Amazon-werknemers wordt ingezet om de digitale assistent Alexa te verbeteren, meldt Bloomberg

Terwijl Amazon zijn Alexa omschrijft als 'living in the cloud' blijkt de belofte van 'always getting smarter' niet puur en alleen op computertechnologie te berusten. Het team van meewerkende mensen bestaat uit een combinatie van Amazon-werknemers en ingehuurde krachten. Af en toe pikken de werknemers dingen op die de gebruikers misschien liever privé wilden houden. Zo konden werknemers een vrouw horen zingen onder de douche. Soms hoort het team zelfs dingen van criminele aard.

Door een screenshot dat Bloomberg kreeg te zien werd duidelijk dat de geluidsopnames die naar de Alexa-werknemers worden gestuurd niet de volledige naam en het adres van een gebruiker bevatten. Ze zijn echter wel gekoppeld aan een rekeningnummer, de voornaam van de gebruiker en het serienummer van het apparaat.

In de instellingen van Alexa kunnen gebruikers de mogelijkheid voor het gebruik van hun spraakopnames voor de ontwikkeling van nieuwe functies uitschakelen.

Alles bij de bronnen; Knack & AGConnect