Op heldere camerabeelden is te zien hoe ’s nachts een inbraak bij een bedrijf plaatsvindt. Feilloos is vastgelegd hoe de gemaskerde dader het pand binnenkomt en dit enige tijd later met buit weer verlaat. De beelden vertellen weinig over de identiteit van de dader, op basis van het postuur kan met een redelijke mate van zekerheid worden ingeschat dat de dader een man is, maar hij is nergens herkenbaar in beeld gebracht.

Een zoekopdracht door opgeslagen videobeelden brengt daar verandering in. Te zien is hoe overdag een man het bedrijfspand observeert, op dat tijdstip uiteraard zonder bivakmuts. Slimme algoritmes hebben de man herkend aan zijn manier van lopen en de politie kan alsnog beschikken over een duidelijk signalement van de dader om de pakkans te vergroten.

Het klinkt als toekomstmuziek, maar is een praktijkvoorbeeld van hoe kunstmatige intelligentie waarde kan toevoegen aan videobewakingssystemen...

Het analyseren van beelden gebeurt aan de hand van verzamelde metadata. Zo worden onder meer automatisch de gezichten van alle personen die in beeld komen gedetecteerd en kunnen die worden vergeleken met gezichten die zijn opgeslagen in een database. Ook wordt per persoon vastgesteld of het om een man of vrouw gaat, diens leeftijd en gemoedstoestand (bijvoorbeeld vrolijk of juist agressief) en worden andere kenmerken vastgelegd zoals het dragen van een bril of snor en type kleding (zoals lange of korte mouwen). Ook wordt bepaald of iemand beweegt of stilstaat, wat de looprichting is en of personen alleen zijn of zich in een groep bevinden. Bij voertuigen wordt soortgelijk gekeken naar onder meer het kenteken, kleur, type (SUV of mini) en soort voertuig (vrachtwagen of motorfiets). Daarnaast wordt de rijrichting bepaald en is direct duidelijk of een voertuig tegen de richting in rijdt of ergens illegaal keert of van rijstrook verandert.

“Hoe kunstmatige intelligentie in combinatie met cameratoezicht zich blijft ontwikkelen, hangt voornamelijk af van de beschikbare rekenkracht. Camera’s worden steeds krachtiger en intelligenter en algoritmes zijn steeds beter in staat om personen en voertuigen te detecteren. Maar om bijvoorbeeld het gedrag van iedere bezoeker in een winkel te kunnen analyseren, zou je iedereen continu in beeld moeten houden. In een drukke winkel is dat bijna niet te doen. Bovendien moet je je afvragen of dat ook daadwerkelijk is wat je wilt. Iedere gebruiker wil kunstmatige intelligentie om een andere reden toepassen. Houd er daarbij steeds rekening mee dat duidelijk moet zijn welke grondslag er is om toepassing te rechtvaardigen. Is op locatie duidelijk aangegeven dat er videobewaking is met kunstmatige intelligentie? Hebben gebruikers toestemming gegeven? Privacy is een belangrijk onderwerp in de maatschappij en uiteindelijk is het aan de overheid om te bepalen wat wettelijk is toegestaan.”

Alles bij de ron; Beveiliging