Iedereen kan het rijtje met belangrijke identiteitsstukken zo opnoemen: naam, adres, geboortejaar, paspoort, rijbewijs, Digi-D en ga zo maar verder. Het is soms nu al een hele klus om al die kenmerken veilig te houden en misbruik te voorkomen. De komende jaren zal dit lijstje nog wat verder worden uitgebreid. In veel paspoorten zitten nu al vingerafdrukken. Maar dat is niets vergeleken met de impact die gezichtsherkenning zal hebben.

Het gaat inmiddels veel om de principiële vraag wat er geoorloofd is. Waar trekken we met z'n allen, als maatschappij een grens. Gezichtsherkenning leidt nu al tot ethische vragen. Het bijzondere van gezichtsherkenning is namelijk dat het zowel gebruikt kan worden om je identiteit te beschermen, als om er inbreuk op te maken...

...En die is er overigens niet alleen bij bedrijven. Ook overheden zijn zeer geïnteresseerd in de mogelijkheden van gezichtsherkenning voor surveillance. Het verst gaat de Chinese overheid, die experimenteert er inmiddels naar hartelust mee. Het idee daarachter is om de totale Chinese bevolking op die manier te kunnen registreren, te volgen én te controleren.

Bovendien bestaan er plannen voor een puntensysteem. Bega je een overtreding, dan verlies je een punt. Scoor je teveel minputen, dan verlies je bijvoorbeeld je baan, uitkering, of zorgverzekering. De mogelijkheden voor gezichtsherkenning zijn dus legio. De techniek is er inmiddels. Maar het laatste woord over de gebruiksmogelijkheden ervan is zeer zeker nog niet gezegd.

Alles bij de bron; WinmagPro