Een steekproef onder medicatie-apps voor Android laat zien dat de meeste van deze apps gebruikersgegevens met allerlei partijen delen. In sommige gevallen gaat het ook om gevoelige informatie, zoals gebruikte medicijnen, medische aandoeningen en persoonlijke omstandigheden.

Voor het onderzoek werden 24 medicijn gerelateerde apps uit de Google Play Store geanalyseerd. Het ging onder andere om apps over medicijngebruik en medicijninformatie. 

Aan de hand van netwerkanalyse blijkt dat 19 van de 24 apps gebruikersgegevens deelden. 55 unieke partijen ontvingen de gebruikersgegevens, waaronder ontwikkelaars, moederbedrijven en serviceproviders (derde partijen). Dat duidt volgens de onderzoekers op een verhoogd privacyrisico bij het gebruik van deze apps.

Als er wordt gekeken naar de gebruikersgegevens die de apps delen dan gaat het voornamelijk om informatie over het toestel, Androidversie en e-mailadres. Er waren echter ook apps die persoonlijke en medische informatie deelden, zoals gebruikte medicatie, voor- en achternaam, medische aandoening en emotie van de gebruiker. De onderzoekers concluderen dan ook dat het delen van gebruikersgegevens gemeengoed is, maar allesbehalve transparant voor de gebruiker.

Alles bij de bron; Security