De EU is al geruime tijd bezig met het herzien van het auteursrecht. En die regels worden gebruikt om ook in de digitale wereld auteursrecht op te stellen en te handhaven. Het debat over de auteursrechtherziening werd fel en principieel gevoerd. Er waren pleidooien voor de inkomens van kunstenaars en pleidooien voor vrijheid van meningsuiting en de creativiteit van jongeren. 

Wijzigingen aan auteursrecht raken Wikipedia. Vertegenwoordigers van de Wikimediabeweging, de wereldwijde beweging achter Wikipedia en andere projecten die kennis delen, waren regelmatig actief in Straatsburg en Brussel om Europarlementariërs te laten zien hoe wij met auteursrecht omgaan, en te pleiten voor regelgeving die recht doet aan de belangen in de digitale wereld en dan vooral niet bezien door de oude bril.

Op 26 maart vindt de laatste stemronde over de ontworpen wetgeving plaats in het Europees Parlement. Onder andere de Duitstalige Wikipedia zal uit protest een dag uit de lucht gaan. In deze blogpost vind je achtergrondinformatie over de voorgestelde wijzigingen in het EU-auteursrecht, en de acties daartegen.

Alles bij de bron; deWereldMorgen