GroenLinks heeft minister Dekker voor Rechtsbescherming opheldering gevraagd over wifi-tracking in Nederlandse gemeenten en de gevolgen die dit heeft op de persoonlijke levenssfeer van burgers. Aanleiding voor de vragen van Kamerlid Buitenweg is de aankondiging van branchevereniging voor Marketing-insights, Onderzoek & Analytics (MOA) dat het een opt-out-register voor wifi-tracking wil invoeren.

Buitenweg wil weten wat Dekker hiervan vindt. Ook moet de minister duidelijk maken in welke gemeenten wifi-tracking op dit moment wordt toegepast en of het klopt dat gemeentebesturen geen zicht hebben op de toepassing van wifi-tracking binnen hun gemeentegrenzen omdat dat tot het mandaat van de Autoriteit Persoonsgegevens wordt gerekend.

Verder moet de minister zijn mening geven over de beklagmogelijkheden van burgers tegen het volgen via hun wifi-verbindingen en of hij het ermee eens is dat vooraf duidelijk moet zijn waar wifi-tracking in de publieke ruimte wordt toegepast en hoe mensen zich daaraan kunnen onttrekken of zich daarover kunnen beklagen. Dekker heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Alles bij de bron; Security