Vladimir Poetin heeft vandaag twee omstreden wetten gedecreteerd. Een die het de autoriteiten toelaat om internetmedia te blokkeren of te beboeten in geval van het verspreiden van “fake news”, en een andere die de “schending van de staatssymbolen” strafbaar maakt. 

De eerste wet straft “valse informatie die van maatschappelijk belang is en wordt verspreid als echte informatie” die een “bedreiging voor de publieke veiligheid of de staat vormt of tot grote problemen kan leiden”. Het is aan het Openbaar Ministerie om te bepalen wat “valse informatie” is en aan de telecomautoriteit Roskomnadzorom om de verwijdering van berichten te eisen op straffe van blokkering. 

De tweede wet straft “schendingen van staatssymbolen” en laat Roskomnadzor toe de inhoud te blokkeren, die “respectloos” is tegenover de autoriteiten.

De wetten, die begin maart door de Doema werden aangenomen, komen er ondanks protest van mensenrechtenactivisten, die er een risico op censuur en een bedreiging van de vrijheid van meningsuiting in zien.

Alles bij de bron; HLN