Volgens psychiater en filosoof Damiaan Denys wordt onze maatschappij beheerst door de angst. We worden daar zelfs zo door beheerst, dat we bang zijn geworden voor de angst...

Angst. De krant staat er elke dag vol van. Onze maatschappij wordt beheerst door de angst. We zijn daar zelfs zo door beheerst, dat we bang zijn geworden voor de angst. Maar als we goed nadenken: is angst geen zegen? Is angst eigenlijk geen triomf?

Dat ze mij die immense vrijheid toont. Waardoor ik zelf kan leven en niet gedwongen wordt door een instinct, zoals bij de dieren dat zegt wat ik moet eten, wanneer ik moet gaan slapen, wanneer ik moet gaan drinken en waar, hoeveel wijfjes ik moet verleiden en welk nageslacht ik moet kweken.

Angst toont je die leegte, die mogelijkheid. Die openheid, die je zelf kan vervullen met je eigen verbeelding. Met je eigen fantasie, die even vluchtig als gekomen weer gaat. Je mag jezelf elke dag opnieuw maken... 

...Men zegt: angst is de duizeling van de vrijheid. Angst is de duizeling van de vrijheid, omdat ze mij als mens toont dat ik kan springen. Ik mag springen. Ik ben volledig vrij. Ik ben volledig autonoom. Ik kan doen wat ik wil. En toch verschijnt mijn vrijheid in angst. Die vrijheid, die verlamt mij. Want wij zijn ons niet bewust van de vrijheid. Als ze komt, dan zijn we verrast, dan zijn we ontsteld door haar omvang, door haar mogelijkheid...

...Kijk naar je eigen leven. Wie weet er van de vrijheid? Je bent het vergeten. Je leeft een beetje zomaar, alsof. Altijd gewoon door, onnadenkend, in het ongewisse. Je voelt de vrijheid pas op het moment dat je haar mist. Als je bijvoorbeeld in het ziekenhuis belandt en je kan je niet meer bewegen. Vrijheid komt tevoorschijn wanneer ze er niet meer is. Net zoals honger en dorst wakker worden als de bevrediging allang is verdwenen. 

 Zelden, zoals geluk, komt vrijheid af en toe eens langs. En dan overvalt ze ons. Omdat wij mensen altijd een beetje willen oefenen voordat we het echt doen. Maar dan is ze alweer verdwenen.

Wij voelen in de vrijheid de angst, omdat de vrijheid absoluut is. Het is niet een beetje vrijheid, het is alle vrijheid. Dat wil zeggen dat niemand of niks tegen mij iets kan zeggen wat ik niet wil doen. Want ik kan altijd, als uiterste alternatief of als laatste mogelijkheid, beslissen niet aan die externe dwang toe te geven. Dat is absolute vrijheid.

Alles bij de bron; BrainWash