Werkgevers die hun personeel op alcohol, drugs of medicijnen willen testen mogen dit alleen doen als daar specifieke wetgeving voor bestaat. Wanneer dergelijke tests zonder wettelijke regeling worden uitgevoerd overtreden werkgevers de Algemene verordening gegevensbescherming.

Voor bepaalde sectoren is er wetgeving die werkgevers toestaat om het personeel onaangekondigd door bevoegde ambtenaren te laten controleren op het gebruik van alcohol, drugs of geneesmiddelen. Vanwege de gezagsrelatie tussen werkgever en werknemer zijn er duidelijke voorwaarden en waarborgen opgenomen in de wet over de manier waarop deze controles moeten worden uitgevoerd en hoe de uitkomsten worden bewaard en gedeeld.

Gegevens over de gezondheid zijn "bijzondere persoonsgegevens". Het verwerken van deze gegevens is door de AVG niet toegestaan. Alleen bij hoge uitzondering mag in heel specifieke gevallen hiervan worden afgeweken. "En dan alleen onder strikte voorwaarden, omdat juist bij de verwerking van deze gegevens grondrechten van burgers in het geding kunnen komen", stelt de Autoriteit Persoonsgegevens.

Alles bij de bron; Security